keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Proteiinipitoinen salaatti Marks & Spencerin tyyliin

Olen maailman huonoin vaimo, mitä ruuanlaittoon tulee. Jos olen yksin kotona, saatan olla syömättä yli kuusi tuntia ihan vain siksi, etten jaksa kokata. Kun mies on kotona, ruokaa on pakko olla kahden ja puolen tunnin välein, ja minunkin täytyy ryhdistäytyä. Eli keitän makaronia tai riisiä ja paistan jauhelihaa tai kanaa – ilman kastikkeita tai sen kummempia mausteita. Onhan lihassa yleensä marinadi. Uunissa kanastani tulee ihan hyvää, mutta pannulla paistan sen aina ylikypsän kuivaksi, koska salmonella. Vihannekset valmistuvat mikrossa.

Sitten kun kerran puolessa vuodessa innostun oikeasti tekemään ruokaa, väsään kaiken maailman ituhippisalaatteja tai bataatti-porkkana-peruna-ruhosipuli-kurkku-keittoja. Niin, nehän saa salilla käyvän nälkäisen miehen karjumaan innosta.

Tällä viikolla sain pitkästä aikaa ruokainspiraation. Työkaverini tutustutti minut Briteissä aivan täydelliseen Marks & Spencerin Super Nutty Wholefood -salaattiin, jota olen himoinnut lähes päivittäin tuon reissun jälkeen. Se soija-inkiväärikastike oli vain niin uskomattoman hyvää. 

Valitettavasti salaattia ei ole saatavilla Suomessa, mutta eilen löysin hyvältä kuulostavan reseptin ihanasta blogista. Riensin Stockkan Herkkuun, jossa loistava ja kärsivällinen myyjä johdatti minut kahdenkymmenen minuutin pyörimisen jälkeen inkivääritahnan, kvinoan, riisiviinietikan ja papujen luo. Pähkinät hain Punnitse & Säästästä. Tosin kaiken kaupungilla pyörimisen jälkeen olin niin poikki, etten jaksanut alkaa tekemää salaattia.

Tein sen sitten tänään. Ihan hyvää tuli. Ensimmäinen versio kastikkeesta sai kyllä vain irvistämään (liikaa inkivääriä, tahna olikin vähän oletettua tujumpaa :D), mutta toinen maistui melkein samalta kuin miltä muistan M&S:n version maistuneen. Mieskin suostui lopulta maistamaan, kuulemma ihan hyvää, mutta liikaa soijaa.

Taidan kuitenkin tehdä tätä toistekin. Ravintoarvot kohdillaan ja salaatiksi todella täyttävää. Paistoin tähän kyllä lisäksi kanan fileesuikaleita (kuiviksi ja kumisiksi, totta kai), koska ihan vielä en ole valmis siirtymään täysin lihattomiin lounaisiin.



Tässä siis oma, vähän muokattu reseptini (noin 6–8 henkilölle):

Salaattiin:
Reilu kourallinen maapähkinöitä
Reilu kourallinen manteleita
Reilu kourallinen pistaasipähkinöitä
Pari parsakaalin kukintoa
Yksi iso porkkana
400 g mustasilmäpapuja
1–2 dl kypsennettyä kvinoaa
100 g herneitä
100 g pilkottuja varsipapuja

Oi, se kastike:
2 rkl soijaa
1 rkl hunajaa
1 tl inkivääriä
2 rkl öljyä
1 tl riisiviinietikkaa

Lisäsin siis alkuperäisen reseptin kastikkeeseen riisiviinietikan ja vähensin hunajaa ja inkivääriä. Veikkaan, että jos käyttäisi raastettua tuoretta inkivääriä, sitä saisi laittaa reippaammin. Salaattiin lisäsin varsipapuja.

Salaatin tekemiseen aikaa meni yli tunti, mutta lähinnä siksi, että tein ensimmäisen kerran kvinoaa. Samasta syystä keittiön siivoamiseen meni puoli tuntia. Vieläkin sukanpohjasta löytyy pari siementä. Saisipa jostain tätä esikypsennettynä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti